Bemutatkozás

Akupunktura

 

 Akupunktúra Az ősi kínai gyógyászat egyik alappillére. Az akupunktúra feladata az egyensúly megtartása, a Yin-Yang egyensúly megbomlásának megakadályozása, illetve betegségek esetén az egyensúly helyreállítása, hiszen a kínai filozófia szerint a betegség nem más mint a test energia-egyensúlyának kibillenése. Ahhoz, hogy az emberi szervezet egészséges lehessen, a Yinnek és a Yangnak egymással kiegyensúlyozott arányban kell lennie. Ha ez az egyensúly megbillen, akkor beszélünk betegségről. A Yin és a Yang két ellentétes irányú erő. Az ősi tanítás szerint a Yang a hegy napos, a Yin pedig az árnyékos oldalát képviseli. A Yang energia a dinamika, a mozgás képviselője, a melegé, a nappalé, a kiáradó erőé , a kifelé és felfelé irányuló mozgásé; a Yin pedig a stagnálásé, az összehúzódásé, a befelé és lefelé irányuló mozgásé, valamint a hidegé és az éjszakáé. A Yin-Yang oldal minden létező természeti jelenségben megtalálható, minden élőlényben jelen van, ez a két mozgató energiája, melyek nem tudnak egymás nélkül működni.

Az akupunktúra a latin acus (tű) és a pungere (szúrni, döfni) szavakból ered. A test felületén levő bizonyos pontok egyfajta stimulációja, mely különböző biomechanikai és fiziológiai állapotokat tud megváltoztatni a kívánt hatás elérése érdekében. Több, mint 4ooo éve sikerrel használják mind a humán, mind pedig az állatorvoslásban. Nem nyújt mindenre megoldást, de ahol indikált, ott csodálatos eredményeket lehet elérni. A belső szervek tulajdonságaik, működésük alapján szintén feloszthatók Yin és Yang szervekre, melyekre az akupunktúra hatással van.  Elsődlegesen a központi idegrendszeren keresztül fejti ki hatását a váz, - és izomrendszerre, hormonális, szív,- és érrendszeri szervekre. Jóval többet tesz egy egyszerű fájdalomcsillapításnál. A hatékonyság nagyban függ attól, hogy milyen állapotot kezelünk és mely pontok vannak stimulálva. A kezelt pontok egy összefüggő csatornahálózaton, az úgynevezett meridián rendszeren helyezkednek el. A keleti elmélet szerint ezekben a csatornákban kering az életenergia, a Qí, melynek kiegyensúlyozott, szabad, akadálymentes áramlása biztosítja a szervek, szövetek megfelelő táplálását, azaz az egészség fenntartását. Az akupunktúra ellenzői ezeket is csak valamilyen misztikus elképzelésnek tartják, pedig már számos objektív bizonyíték igazolja létüket. Niboyet francia kutató 1946-ban felismerte, hogy az akupunktúrás pontok felett a bőr elektromos ellenállása kisebb. Ezen a felismerésen alapszik az azóta is használt, sokféle formában kapható pontkereső készülék. Eőry Ajándok kimutatta, hogy a pontok területén magasabb a bőr széndioxid-leadása, Bergmann azt igazolta, hogy a pontok infravörös kisugárzása erőteljesebb a környezeténél. Mindez arra enged következtetni, hogy a pontok területén fokozottabb anyagcsere zajlik.

Az akupunktúra növeli a keringést, ezzel sok neurotranszmittert és neurohormont felszabadít, köztük endorfint is, melyek köztudottan nagy szerepet játszanak a fájdalom csillapításában, segíti a görcsök oldását, stimulálja az idegeket és serkenti a védekező rendszert. Az akupunktúra alkalmazásával helyrehozzuk ezt az egyensúlyt, rendezzük az energia áramlást, így gyógyítva az egyedet. Ily módon az akupunktúra a test saját, öngyógyító rendszerét hozza egyensúlyba, komplikációk igen ritkán – ha egyáltalán igen – fordulhatnak elő. A kínai teória szerint egy gyakorlott akupunktőr saját maga is érzi a beteg kibillent energia-egyensúly állapotát az aktuális pontokat érintve. Egy kezelés után azonban általában ritka a gyógyulás, általában több kezelés szükséges. Akut esetekben a kezelések mindennaposak vagy másnaponként történik, krónikus betegség esetén heti egy- két alkalommal történnek.  A kezelések száma, gyakorisága, az ismétlődő vagy fenntartó kezelések minden páciens esetében egyéni javaslattól függ.

„Minden betegség esély és nem ítélet. A betegség célja, hogy elvezesse az embert önmagához.”

Az akupunktúrás pontokat többféle módon lehet stimulálni:
- tűvel,
- lézerrel,
- elektro-akupunkturával,
- melegítéssel,
- implantátummal (lásd.: Golden bead beültetés )

A lézerakupunktúra a hagyományos kínai akupunktúra pontjainak lézerfényes ingerlése, amely a tűszúrás keltette hatást váltja ki. A kezelés előnye, hogy nem jár fájdalommal, valamint mellékhatásai sem ismertek.