Bemutatkozás

Bach virágterápia

 

Ezt, az élőlények pszichés területeinek működését feltáró és gyógyító rendszert megalkotójáról, Dr. Edward Bach angol orvosról nevezték el.

A Bach- féle virágterápia nem a test működési szintjén élrtelmezi az okokat, hanem a psziché működéseként megjelenő érzelmi változásokat tartja a betegség okainak.

Az élőlényeknek a környezetükben lévő dolgokról alapvetően kétfajta érzelmi megnyilvánulása lehet. Ez vagy harmonikus, vagy diszharmonikus. A harmonikus érzelmi minták, pl. öröm, nyugalom, bátorság stb. egészséges tetsi állapotokat eredményeznek. A diszharmonikus érzelmi minták, pl. bánat, izgalom, félelem stb. betegséget okozó testi elváltozásokat indukálnak (gondoljunk csak a depresszió vonzataként kialakuló betegségekre).

A Bach-féle virágterápia rendszere szerint a betegségek oka minden esetben a diszharmonikus érzelmi mintában keresendő.

A háziállatok érzelmi állapotát leginkább a környezetükben élő és életterüket erősen meghatározó személyek alakítják. Ez azt jelenti, hogy a gazda, a családtag vagy godozó diszharmonikus cselekedete diszharmonikus érzelmeket gerjeszthet az állatban is. Tehát a teljes gyógyuláshoz mind az állat, mind a gazda harmonikus, kiegyensúlyozott érzelmi mintáira és kapcsolatára kell törekedni.